Rozpravy o tantře – 13. část

26. 01. 2015 19:58:51
Nyní si popíšeme, co lze získat probuzením čtvrté čakry. Při jejím probuzení může člověk někdy cítit bolest v hrudníku - jako by se otevíraly dlouho zavřená a již zarezlá vrata, může mít nepravidelný nebo zrychlující se tep srdce. Častější je však, že se bude cítit lépe, jakoby lehčí a nebude potřebovat tolik spánku. Také bude citlivější a ve svých citech vyváženější a hlubší. Může začít slyšet zvuky z vyšších úrovní. Na všech stupních duchovní cesty (sádhany) jsou slyšet různé zvuky, které vycházejí právě ze srdeční čakry díky vibracím prány. Těmto zvukům se říká také ómkára dhvání. Ač má tyto vibrace každý, jen někdo je schopen je vnímat. Kdo systematicky naslouchá těmto zvukům, praktikuje jógu zvuku (náda jógu). Postupně je slyšet deset zvuků zhruba v tomto pořadí:

1. Zvuk zní jako slovo ČIN

2. Zvuk zní jako slovo ČINI-ČINI

3. Zvonek

4. Lastura

5. Loutna

6. Činelky

7. Flétna

8. Buben

9. Mrdangam - dvoustranný jihoindický buben

10. Hrom

Od zvuku flétny se dostáváte již do vyšších úrovní vědomí. Osmý zvuk je zvukem nejvyššího slova, parávaku, při devátém se probudí božské oko a desátý je zvukem parabrahma.

Ačkoli velký předpoklad mají hudebníci, není to jen jejich výsada. Vliv má intenzivní praxe pránájámy, protože pracuje s pránou. Dále pomáhá meditace, při níž zcela uvolněni nasloucháte neosobně všem zvukům a stanete se jejich součástí. Obrovský význam má také naslouchání správně zvolené hudbě. Začnete vnímat nejen duši hudebníka a jeho stav vědomí, ale probudíte vnitřní sluch a uslyšíte vyšší hudbu sfér nebo andělů. A nakonec vám pomůže zasvěcení (díkša) od pravého gurua, jehož energie dokáže otevřít srdce. Také to neznamená, že musíte procházet všemi deseti zvuky. Při otevření čtvrté čakry obvykle rovnou slyšíte zvuk nějakého strunného nástroje nebo flétnu. Ale to vše je velmi individuální. Pochopitelně, že velkou roli hrají také mantry, které jsou právě součástí náda jógy.

Jedním z důležitých cvičení náda jógy je bhramarí pránajáma pojmenovaná podle černé, indické včelky bhramarí, protože se při praktikování vydává bzučivý zvuk. Jsou přitom jemně uzavřeny prsty všechny otvory na hlavě a naslouchá se tomuto zvuku uvnitř. Je ovšem mnoho dalších, silných cvičení náda jógy. Ačkoli jsou některé speciální nástroje vydávající pro ucho neslyšitelné zvuky, které však vnímá jemněhmotné tělo složené z vibrací, ze všeho nejdůležitější je ten, kdo na nástroj hraje a zda ho umí použít.

Vedle uměleckých schopností se probouzí díky čtvrté čakře také schopnost léčit dotykem rukou, protože jsou výkonným orgánem této čakry a zvýší se jejich citlivost. Ovšem asi nejvýznamnější je rozšíření lásky lidské na všeobjímající, kosmickou. Člověk začne soucítit s trpícími a pomáhá jim. Velmi se to liší od charity i mecenáštství. Často však o všeobjímající lásce mluví ti, kteří ji vůbec neprobudili a na potkání všechny pateticky objímají. Dejte na to pozor, abyste sami sebe nešálili a nechte tuto lásku v sobě přirozeně vyvstat. Pomáhá tomu setkávání se stejně naladěnými a smýšlejícími lidmi (satsang), ne však proto, abyste v takové společnosti rozumovali a rozebírali různé otázky, ale spíše se mlčením či společnou praxí vzájemně sjednocovali. Potom bude snadné nebýt připoután k světskosti a zbytečným materiálním věcem.

Na závěr si ocitujeme část veršů k srdeční čakře ze spisu Šat čakra nirúpana.

"Ten, kdo medituje na tento srdeční lotos,

stává se Pánem řeči a jako Íšvara je schopen ochraňovat a ničit světy.

Tento lotos je jako nebeský strom splňující všechna přání,

příbytek a sídlo Sarvy (Šivy).

Je krásný díky Hamse,

která se podobá nehybnému, zužujícímu se plameni lampy v bezvětří.

Vlákna, která obklopují a zdobí jeho perikarp,

jsou osvětlována okouzlující sluneční oblastí."

Šat čakra nirúpana, verš 26

Na vysvětlenou - pouze u srdečního lotosu jsou jeho vlákna ozařována Sluncem a tím ho něžně zkrášlují.

Ánanda kanda čakra

Pod anáhata čakrou se nachází malý lotos s osmi rudými plátky. Jeho název znamená kořen blaženosti a je tzv. duchovním srdcem člověka. Je v něm strom splňující všechna přání (kalpa vrkša nebo kalpa taru). Ten byl v dávných dobách vyvrtěn s dalšími vzácnostmi bohy a démony (dévy a asury) z Mléčného oceánu. V Písmech se praví, že tento strom vyrůstal uprostřed jezera v Indrově nebi (Indra lóka), u nás nazývaném sedmým nebem. Tento strom splňoval každé přání, ale muselo být pozitivní. Proto do zahrady s jezerem mohl vstoupit jen ten, kdo měl čistou mysl. Ánanda kanda lotos plní skutečně všechna naše přání, ať jsou pozitivní nebo negativní. Je tedy třeba se dobře rozmyslet, mít rozlišování (vivéka), než si - byť i nevědomky - něco přejeme. Protože je kontrola mysli tak důležitá, nazývá se v některých tantrických spisech také čintámani, drahokam rozlišování. Je to opět odvozeno ze dvou slov v sanskrtu - činta znamená selektivní myšlení a mani drahokam. Každý správnou praxí tento lotos probudí a je překvapen, že stačí jen pomyslet a všechna přání se velmi rychle plní. Tehdy pochopí význam pozitivního myšlení, kontroly i sebemenšího hnutí myslí a zásad jamy. Pak se snaží duchovní praxí dokázat si být vědom i té nejposlednější myšlenky a svého konání. Také zjistí, jak na této úrovni, když se splní sobecká přání, se rychle vrací reakce na ně zpět. Zde není úniku, protože vy sami pocítíte, jestli existuje nějaký karmický zákon nebo ne a čeho jsou schopny vaše myšlenky, slova a činy. Ano, ve čtvrté čakře a ánanda kanda lotosu už nejste na hmotné úrovni, kde jste nebyli schopni vnímat vyšší energie a vztahy mezi nimi. A tehdy také začnete chápat význam toho, co je psáno ve svatých Písmech nebo co vám říká opravdový duchovní učitel (sat guru). Odtud již není návratu a žádná výmluva neplatí, protože už jste poznali a víte.

Autor: Jiří Mazánek | pondělí 26.1.2015 19:58 | karma článku: 7.42 | přečteno: 454x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 9.68 | Přečteno: 169 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.69 | Přečteno: 311 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 94 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 550 | Diskuse
Počet článků 67 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 630
Hudebník zabývající se relaxační meditační a duchovní hudbou s využitím akustických nástroju zapadních i etnických. Publicista a recenzent v oblasti hudby a duchovních věd. Učitel jogy, tantry a dalších duchovních směrů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...