Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozpravy o józe – 22.část

Ten, kdo pečlivě četl a studoval předchozí části Rozprav o józe, tak musel zcela jistě pochopit základní linii, která se táhne celou touto útlou knížečkou.Ze všeho nejdůležitější je jednak mysla vše, co se v ní děje nebo přesněji neděje apotom naše činy– to jestli jsou v souladu s myslí a jestli jsou správné nebo nesprávné, přesněji opět záslužné nebo nezáslužné. Nemůžeme je nazývat dobré nebo špatné, protože to vše je relativní ve vztahu k dané situaci, možnosti výběru, když se reagovat a konat musí a ve vztahu k nám samým. To, co jiný vykoná stejně jako my, bude správné, ale v našem případě nesprávné. Protodalší důležitou součástíživota jerozlišování. Míní se tím schopnost dokázat se v každé jednotlivé situaci správně rozhodnout a pak konat nebo nekonat. Tato rozlišovací schopnost (buddhi) musí být intuitivní, ne rozumová. My nesmíme začít přemýšlet a teprve po hodině jednat. Na to nebude v životě čas. Naše rozlišování musí okamžitě „naskočit“ a dát nám správnou odpověď. To je ovšem možné jen tehdy, je-li rozlišovací schopnost očištěna prováděním různých doporučených cvičení uvedených v Jóga sútrách. To, jak jsem již vícekrát opakoval, se musí provádět pravidelně, vytrvale a delší dobu. Jestli za mnou někdo přijde, že se neumí ovládat, abych mu něco doporučil a udělal nějaký kurz, nechápe, že jeho neovládání vychází z jeho vnitřních sklonů obsažených v mysli, které vznikaly dlouhodobě, třeba v minulých životech a aby se odstranily, protože potlačovat v nich by se nemělo, tak to bude vyžadovat opět dlouhou dobu, pochopení a vytrvalé úsilí. Nikdo vám nic takového nevymaže nějakým zázračným cvičením. A jestli tomu věříte, tak jste hlupák a nevědomec a plaťte těm, kteří vám to tvrdí. Stačí si připomenout třeba závislost na alkoholu, drogách, hracích automatech a internetu a jak dlouho trvá zbavit se této závislosti. Výsledky jsou takové, že se k těmto drogám obvykle nesmíte přiblížit, aby vás opět nedostaly do svého područí. Ale vlastně nikdy se nevyléčíte.

Neuvědomujete si, že vaše každodenní drobné závislosti ovlivňují veškeré vaše jednání a stejným způsobem si nepřipustíte, že by mohly mít na vás nějaký zásadní vliv. Ve skutečnosti jsou to právě ony, které vás vyvádějí z rovnováhy, zatěžují vaši mysl stále něčím, takže je neklidná, nesoustředěná a nenachází se v tom skutečném vnitřním klidu, kdy nic nevyvstává. Vy si pak vytváříte tento tzv. klid vnějšími prostředky. Ale ten je pouze neskutečný, umělý, vytvořený na povrchu, protože do hlubiny své mysli nedokážete a ani nechcete jít. Máte totiž strach, co byste tam objevili. To vše znamená, že si sebou podvědomě nejste jisti. Bojíte se své minulosti i budoucnosti. Ale tím nedokážete žít naplno přítomnost. Ale pozor – žít naplno neznamená si užívat, co nejvíce jsem schopen. To je jenom následování svých přání a žádostí, jejich uspokojení, abych zapomněl. Plně žít přítomnost neznamená zapomenout na vše, co mě trápí nebo mi vadí, ale být si vědom sebe sama v každém okamžiku, ať je jakýkoli. Vůbec to neznamená, že si nemohu tento okamžik vychutnat a užít, ale je to zcela jiné než stav uspokojení. V takovém okamžiku energii a radost získávám a neztrácím je. Tedy zdánlivě dělám to samé jako druzí, ale je to na naprosto jiné úrovni bytí.

Zde by možná bylo na místě zmínit se o tzv. věčném okamžiku. Tehdy se spojují v jedno minulost, přítomnost i budoucnost a zastaví se zcela čas. Čas jistě existuje z hlediska našeho prožívání a musíme ho brát na vědomí, jinak bychom nemohli konat, ba dokonce ani žít. Z vyššího hlediska však ve skutečnosti neexistuje, ale my nejsme schopni to vnímat. Mluví o tom následující sútra: Minulost a budoucnost existují ve skutečnosti stejně jako přítomnost, ač se může zdát že neexistují z důvodů jejich projevení se v jiný čas (Jóga sútry, IV.kapitola, verš 12). Dostaneme-li se tedy do stavu věčného okamžiku, můžeme se dozvědět události minulé i budoucí a vlastně je i zároveň prožívat. V psychologii se mluví o tzv. déja vu, kdy se na chvilku člověku vybaví něco, co již prožíval a on ví, že to je naprosto skutečné, že to není žádný sen. O něco zcela jiného jde u jasnovidců, z nichž se některým může podařit napojit se na záznam všeho minulého i budoucího v tzv. věčné paměti, kosmické paměti, akáše. Z ní lze přečíst cokoli, aniž bychom to věděli. Ale u takovýchto jedinců s dary danými zrozením, či podpořenými některými pomocnými prostředky, jakými jsou třeba drogy, není výsledné sdělení zcela jasné. Je to možné, ale jak je psáno v jiné sútře, tak bez latentních karmických vtisků, tedy ovlivňování individuálním já jedince, jsou pouze ty informace a schopnosti (siddhi), které vznikly z meditace (dhjány) (Jóga sútry, IV.kapitola, volně verš 6).

Je známo, že různí lidé mohou vidět stejnou věc různě. Ačkoli je předmět týž, vědomí jednotlivých pozorovatelů jsou odlišná. Proto je vnímání tohoto předmětu odlišné (Jóga sútry, IV.kapitola, verš 15). Vnímaný předmět není závislý na mysli jednoho člověka. Kdyby tomu tak bylo, přestal by snad existovat, kdyby jím nebyl vnímán? (Jóga sútry, IV.kapitola, verš 17). Jinými slovy se dá také říci, že záleží na mysli, jestli bude odrážet vnímaný předmět. Stáhneme-li své orgány činnosti dovnitř, nebude mysl dostávat žádné vjemy, nebude nic odrážet, nebude se ničím zabavovat, nebude tedy předmět vnímat a poznávat. Ovšem, protože  mysl sama je předmětem vnímání, nemůže sama sebe osvítit a poznat. To dokazuje též to, že není možné vnímat zároveň předmět i mysl (Jóga sútry, IV.kapitola, volně verše 19 a 20).

Jediný, kdo je toho schopen, je puruša, protože je neměnný, je pán mysli a jsou mu známy všechny její změny (Jóga sútry, IV.kapitola, verš 18). Z toho nutně vyplývá, že poznání sebe sama, své podstaty je možné jen, je-li předmětem mysli neměnné (puruša). Je-li tedy mysl zabarvena jak purušou, tedy neměnným svědkem, jehož se nic nedotýká a i předmětem vidění, může potom poznat vše. Proto i když je mysl zabarvena nesčetnými tužbami (vásany), neslouží sobě samé, ale někomu jinému (purušovi), protože pracuje pouze v součinnosti s ním. Potom tedy pro toho,kdo vidí purušu, přestane ztotožňování se s átmanem neboli pocitem oddělenosti (Jóga sútry, IV.kapitola, volně verše 22-25).

Jestliže se mysl prohloubí v takovémto rozlišování (vivéka), tíhne ke kaivalja (absolutní svobodě, jednotě): Ovšem v mezerách tohoto rozlišování stále ještě v mysli vyvstávají změny, které mají původ z předcházejících vtisků (samskár). Ty je třeba odstraňovat stejným způsobem jako příčiny utrpení (kléši), jak bylo popsáno již dříve. Ten, kdo je lhostejný k nejvyššímu poznání díky rozlišování na nejvyšším stupni, dosahuje soustředění nazývané oblak ctností (dharma mégha samádhi). V něm zanikají všechny příčiny utrpení (kléši) i karman.

Při dosažení tohoto samádhi je odstraňováno veškeré zakrytí poznání a zakalení mysli a předmět poznání, tj. hmotná příroda, je v porovnání s ním bezvýznamný. Tím skončí následnost přeměn gun, protože splnila svůj účel. Tehdy skončí také následnost časových okamžiků a nastane tzv. věčný okamžik. Ten je však pochopen a vnímán až teprve ve chvíli zániku těchto jednotlivých časových okamžiků. Když se guny vrátí do neprojeveného stavu, je dosaženo osvobození, jednoty (kaivalja). V tomto stavu se puruša nachází ve své původní čisté podobě (Jóga sútry, IV.kapitola, volně verše 26-34).

Tím jsme skončili výklad asi nejtěžší, závěrečné části Jóga súter, týkající se naprostého osvobození. Příště si stručně zopakujeme nejdůležitější části této knihy a přiblížíme jejich jasnou logiku ukazující, jak jeden verš navazuje na další a postupuje tak k závěru.

                                                                                                                      Jiří Mazánek            

Autor: Jiří Mazánek | čtvrtek 20.6.2013 15:35 | karma článku: 6,39 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Jiří Mazánek

Píseň mého srdce - Duchovní život

Před rokem 1989 jsme o něm mnoho neslyšeli. Ale po uvolnění všech možností o něm každý mluví. O čem?

4.8.2016 v 16:47 | Karma: 10,20 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 28. část

Po vysvětlení mnoha teoretických i praktických znalostí o chrámu lidského těla je nyní všem jistě jasné, že praxe tantry spočívá především v probuzení energie kulakundaliní v 1. čakře,

12.7.2016 v 9:34 | Karma: 12,23 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 27. část

Nyní se naskýtá otázka, jak spolu souvisí tantra a jóga, protože jste při pozorném studiu Rozprav o tantře mohli zjistit mnoho styčných bodů.

1.6.2016 v 22:32 | Karma: 7,65 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 26. část

Již při vysvětlování njásy a muder jsme se mohli setkat s tím, že jsou součástí různých obřadů, rituálů.Těch je v tantře velmi mnoho, některé každodenní, jiné příležitostné.

2.5.2016 v 18:09 | Karma: 9,55 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Jiří Mazánek

Rozpravy o tantře – 25. část

Při výkladu devíti bran lidského těla jsme se vlastně seznámili s tím, jak lze využít smyslů při tantrické praxi.

31.3.2016 v 10:07 | Karma: 9,10 | Přečteno: 276x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 631x
Hudebník zabývající se relaxační meditační a duchovní hudbou s využitím akustických nástroju zapadních i etnických. Publicista a recenzent v oblasti hudby a duchovních věd. Učitel jogy, tantry a dalších duchovních směrů.

Seznam rubrik